Våra anläggningar

Djurgårdsstugan


Djurgårdsstugan är IFK Sävsjö klubbstuga och färdigställdes i början av juni 1979 efter ett intensivt arbete av klubbmedlemmar och andra intresserade. Till finansieringen fick vi bidrag från Naturvårdsverket och Sävsjö kommun. Vi fick också generös sponsring från företag, som ställde upp med materiel och vissa arbetsinsatser.

Stugan är i bottenplanet 200 m2 stor och inrymmer en samlingssal på 80 m2 med tillhörande kök, 2 stora omklädningsrum med duschar, bastu och toalett samt ett kontorsrum och förråd.
Under en del av byggnaden finns en källarvåningen med lokal för styrketräning och förråd.

Dessutom har vi ett större garage för våra spårmaskiner och annan utrustning och vallabod samt en grillplats under tak.

Högagärdebacken


Högagärdebackens slalompist öppnades den i slutet av januari 1982. Här fanns då en släplift, garage och en värmestuga. Vi var hänvisade till natursnö. Backens längd är ca 300 m med en fallhöjd på 50 m. Anläggningen kompletterades under i mitten av 80-talet med en kaffestugan, som är belägen i mitten av backen.

Efter flera gröna vintrar utan möjlighet till användning investerade vi till vintern 1995 i en snökanonanläggning och en pistmaskin. Den har sedan kompletterats i flera omgångar och ett nytt garage har byggts. Vattnet pumpas i en 600 m lång ledning från Torkån och trycks ut i lågtryckskanoner som är placerade längs ett rörsystem i backen. Tack vare snökanonerna har vi kunnat använda backen varje vinter utom en, då den för övrigt saknades snö på alla anläggningar i södra Sverige.

Backen används flitigt under säsongen med aktiviteter varje dag. Vi har öppet någon tid under fyra dagar/kvällar. Övriga tider används den av våra träningsgrupper, för skidskolor och för uthyrning till skolor och företag.

Träningslokal i Djurgårdsstugan


Här finns redskap för styrketräning. Medlemmar disponerar lokalen för 100 kr/år.

Redskap i form av roddmaskin, stakningsmaskiner, träningscykel, löpband och redskap för arm- rygg och magträning.

Är du intresserad måste du kontakta Petra (tel 0734-154406) och lösa ut en nyckel i form av en tagg för 100 kr (betalas tillbaka om taggen återlämnas). Lokalen är tillgänglig dygnet runt. Det går inte att boka tid.

Bildspel Djurgårdstugan

Kartor


Orienteringskartor kan också ses som en anläggning. Den är till glädje för vår egen orienteringsverksamhet, men även för allmänheten som är intresserade av att utforska omgivningarna.

Under senare år har vi upprättat kartor i omgivningarna kring Djurgårdsstugan, öster och söder om Eksjöhovgårdssjön, på Tällevadsområdet och i anslutning till Mejensjö.

Tidigare trycktes kartor upp i stora upplagor för att räcka under några år. Numera trycks de i mindre upplagor efter behov och då finns möjligheter att aktualisera dem efter hand.

Elljus- och motionsspår


Kommunens elljusspår i Sävsjö centralort är beläget vid Djurgårdsstugan. På kommunens uppdrag sköter vi underhåll såväl vinter som sommar.

Från Djurgårdsstugan finns också längre spår på 5 km och 7,5 km.

Höglandsleden


Vandringsleden anlades under 1980-talet av kommunerna i länet. Kommunens kultur- och fritidsförvaltning har huvudansvaret för leden i Sävsjö kommun.

Den går förbi Sävsjö vid Djurgårdsstugan och vi har svarar för märkning och underhåll av den från Asa i söder till Forsabadet i norr.
Längs leden finns rastplatser vid sjön Övingen, i Hultsjö, Skrapstad och Forsabadet.

top